sunnuntai 26. toukokuuta 2019

Lukemalla luokkaretkelle


Lukemalla luokkaretkelle


Syyskuussa 2018 5A-luokan opettaja esitti vanhempainillassa idean: mitä jos oppilaat lukisivat kirjoja ja sillä tavoin keräisivät itselleen rahaa kevään luokkaretkeä varten. Vanhemmat ottivat idean innostuneina vastaan! Kaksi kärpästä yhdellä iskulla; lapset lukevat ja vanhempien ei tarvitse suorittaa varainhankintaa esim. sukkia tai vessapaperia myymällä. Seuraavana päivänä myös oppilaat ottivat haasteen iloisina vastaan.

Oppilaat hankkivat itselleen sponsorin (esim. mummi, kummi, äiti tai isä), joka maksaa jokaisesta luetusta kirjasta 2 euroa. Kun kymmenen kirjaa on luettu, on kasassa luokkaretkeä varten tarvittavat 20 euroa.





Lokakuussa haimme projektille buustia käymällä Variskan kirjastossa kuuntelemassa kirjavinkkari Terhi Piikkilän huikeat kirjavinkit. Terhin vinkkaamat kirjat ja paljon muitakin sujahti oppilaiden reppuihin tuon käynnin jälkeen. Kiitokset vielä Terhille! Niin innostavasti ja jännittävästi hän osaa kertoa ikäryhmälle sopivista kirjoista. Koulun oma kirjasto piti huolen, että oppilailla on ollut pulpetissaan aina pulpettikirja, jota lukea sopivan hetken tullen.





Opettaja pyysi projektin edetessä väliraportteja oppilailta, ja vaikutti siltä, että osa oli hoitanut kymmenen kirjaa melko nopeasti, ja osalla urakka eteni tahmeammin. Ope päättikin tässä vaiheessa antaa vähän armoa, ja urakkaan hyväksyttiin mukaan myös muutama äänikirja.

Projektin loppuvaiheessa moni oli lukenut tarvittavat 10 kirjaa, aika moni paljon enemmän ja jokunen vähän vähemmän, mutta kaikki saisivat kuitenkin lähteä retkelle mukaan.



                                         


   


22. toukokuuta koitti vihdoin se päivä, kun oli aika lähteä luokkaretkelle. Ensimmäinen kohteemme oli Vaasan keilahalli, jossa toiset ensi kertaa ja toiset jo konkareina kisasivat toisiaan vastaan. Tunnin keilaamisen jälkeen suuntasimme nälkäisinä pyörinemme kohti keskustaa ja ravintola Raxia. Siellä kaikki saivat varmasti vatsansa täyteen herkullisella ruualla. Tämän jälkeen jäi vielä noin tunti aikaa pyöriä kaupungilla, ja tuhlata jäljelle jääneitä rahoja.

Lukeminen siis kannatti ja saimme viettää mukavan ja rennon koulupäivän kouluvuoden päätteeksi.

T.L.